Ce trebuie să faci în caz de accident auto?

În primul rând dacă ai fost implicat într-un accident auto și sunt victime sau persoane rănite anunță imediat accidentul la numărul de telefon unic 112 (apel GRATUIT). Dacă nu știi exact unde ești întreabă pe altcineva sau dă un punct de reper.

Apoi, păstrează-ți calmul și acordă imediat primul ajutor posibilelor victime. Oprește alte vehicule în trafic și cere sprijinul acestora, dacă e cazul. Dacă consideri că este pericol de expozie sau incendiu încearcă să îndepărtezi imediat persoanele din zona respectivă, mai ales persoanele rănite, având grijă să nu le agravezi starea.

NU modifica poziția vehiculului până la sosirea echipajului de Poliție și NU părăsi locul accidentului. Reține numele și datele de contact ale martorilor oculari. Este obligatoriu în cazul accidentelor cu răniri de persoane sau vătămari grave.

Reține sau notează următoarele date despre accident sau daună:

– Dacă nu sunt victime și ai posibilitatea fotografiază imediat cu telefonul toate detaliile ce ți se par relevante: poziția vehiculelor implicate, starea drumului, numerele de înmatriculare, indicatoarele rutiere, starea anvelopelor vehiculelor implicate inclusiv detalii despre acestea (model, mărime, DOT);
– În cazul în care accidentul s-a soldat numai cu pagube materiale, procedează imediat la eliberarea părții carosabile, folosind vesta auto din dotare, dacă te afli pe partea carosabilă;
– Folosește formularul de Constatare amiabilă în caz de accident doar dacă în accident au fost implicate cel mult 2 (două) vehicule. Dacă au fost implicate mai mult de două vehicule și nu sunt răniți, victime este necesară prezentarea la cel mai apropiat birou de constatare daune ușoare. Formularul de constatare amiabilă de accident va fi completat de către persoanele participante la accident la toate rubricile sale, în cazul în care în urma evenimentelor rutiere s-au înregistrat numai pagube materiale. Completarea formularului de constatare amiabilă de accident se face la locul accidentului sau la sediul uneia din societățile din domeniul asigurărilor, care o înregistrează ca avizare de daună.
– Notează locul exact de producere al accidentului, inclusiv repere și localizări, din ce direcție circulai și din ce direcție circulau celelalte vehicule implicate în accident, numerele de înmatriculare ale vehiculelor implicate în accident;
– Notează numele conducătorilor auto implicați în accident;
– Notează regulile de circulație, indicatoarele si restricțiile cu aplicare din zona de producere a accidentului;
– Notează eventual numele și datele de contact ale martorilor oculari;
– Notează ora/data la care s-a produs accidentul sau dauna.

Dacă e cazul mergeți împreună la secția de Poliție Rutieră sau la cel mai apropiat birou de constatare daune ușoare pe raza careia a avut loc accidentul. Poliția va încheia procesul verbal, va stabili vinovăția și va elibera autorizația de reparație pentru vehicul. Șoferul găsit vinovat va da o copie a poliței sale RCA celuilalt șofer.

Cum se obtine despăgubirea?

Trebuie sa înștiințezi (telefonic inițial) societatea de asigurări la call-center daune RCA a persoanei vinovate de producerea evenimentului, precizând cauzele și împrejurările producerii accidentului. Trebuie sa ai la îndemână o copie a contractului RCA al șoferului vinovat, a Formularului de constatare amiabilă completat și a autorizației de reparație (dacă e cazul).

Ulterior inspectorii de daună vor efectua constatarea avariilor, vor deschide dosarul de daună și îți vor înmana ție sau reprezentantului tău legal nota de constatare.

Dacă ai fost lovit de o mașină înmatriculată în strainatate, trebuie să te adresezi Biroului Asiguratorilor Auto din România (www.baar.ro), telefon +40.21.319.13.02.